معجزه چاقی طبیعی صورت
رنگ سال 2020 و کاربرد آن در دیزاین منزل
در مطلب قبلی با نشانه های بیماری آنفولانزا در گروه های مختلف سنی آشنا شدید و دانستید بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری ویروسی، رعایت نکات بهداشتی در زمینه سبک زندگی است. در این مطلب تفاوت آنفولانزا را با بیماری های شبیه به آن و هم چنین اطلاعاتی درباره واکسن آنفولانزا را بررسی می کنیم.
اگر مطلب قبل را نخوانده اید ابتدا آن را مرور کنید: آنچه باید درباره آنفولانزا بدانید (قسمت اول)
پس از آنکه فرد نشانه های بیماری را در خود احساس کرد باید به پزشک مراجعه کند. پزشک از بیمار شرح حال می گیرد، معاینه بدنی انجام می دهد و از ابزاری شبیه چوب بستنی برای تشخیص بهتر شرایط بیمار و معاینه بدن او استفاده می کند.
علایم آنفلوآنزا و سرماخوردگی شبیه هم هستند که همین عامل تشخیص این دو بیماری از هم را کمی سخت می کند.
نشانه های مشترک آنفلوآنزا و سرماخوردگی عبارتند از:
* آبریزش یا گرفتگی بینی
* سرفه
* ناراحتی سینه
* گلو درد
* خستگی
اما تفاوت های این دو بیماری که به تشخیص بهتر کمک می کند به قرار زیر هستند:
* در سرماخوردگی بیمار کمتر تب می کند، اما یکی از نشانه های معمول آنفولانزا تب است.
* نشانه های سرماخوردگی به طور معمول آهسته به وجود می آیند اما علایم آنفلوآنزا ناگهانی و سریع خود را نشان می دهند.
* شدت نشانه های سرماخوردگی کمتر از آنفلوآنزا است.
* حتی پس از ابتلا به آنفلوآنزا و پس از گذشت چند هفته فرد می تواند احساس خستگی را تجربه کند.
* احتمال به وجود آمدن عوارض در اثر بیماری آنفلوآنزا بیشتر است و در برخی موارد حتی ممکن است جان بیمار را در معرض خطر قرار دهد.
تنوع ویروس ها زیاد است و تعدادی از آن ها می توانند بر روی دستگاه گوارش فرد اثر منفی بگذارند. برخی این شرایط را آنفولانزای معده می نامند. هر چند این بیماری با بیماری آنفولانزا که یک بیماری تنفسی است، تفاوت دارد.
یکی از رایج ترین علت های آنفلوآنزای معده نوروویروس است که از طریق غذا یا نوشیدنی آلوده وارد بدن می شود. از نشانه های این بیماری می توان حالت تهوع، استفراغ و اسهال را نام برد. هر چند که مسمومیت غذایی هم نشانه های مشابهی دارد.
عامل ابتلا به سینه پهلو یا ویروس است یا باکتری که علایم آن ممکن است شبیه آنفلوآنزا باشد. البته بیمار مبتلا به سینه پهلو ممکن است درد تیز و گزنده ای در سینه به خصوص هنگام تنفس عمیق و یا سرفه تجربه کند.
در نوع سینه پهلو باکتریایی علایم ممکن است به آرامی یا به صورت ناگهانی شکل بگیرند. که شامل نشانه های زیر است:
* دمای بسیاری بالای بدن
* تنفس و نبض سریع
* تعریق
* آبی شدن بستر ناخن ها به واسطه کمبود اکسیژن
اما علایم سینه پهلوی ویروسی با آنفولانزا شباهت دارد که شامل موارد زیر است:
* تب
* بدن درد و ضعف
* سردرد
* سرفه خشک
البته علایم سینه پهلو بر خلاف علایم آنفولانزا آهسته آهسته شکل می گیرند. بنابراین برای تشخیص بهتر اگر فردی با تب بالا و تنفس دشوار مواجه شد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کند.
احتمال ابتلای افراد به آنفولانزا در هر فصلی از سال وجود دارد اما در فصل آنفولانزا شیوع آن بالاتر است. و این زمان معمولا در فصل پاییز و زمستان است. هر چند که زمان و مدت فصل آنفولانزا از سالی به سال دیگر تغییر می کند.
اصولا آنفولانزا بیشتر در ماه مهر (اکتبر) فعال است هر چند می تواند تا اواخر اردیبهشت (مه) ادامه داشته باشد. البته شیوع این بیماری در آذر (دسامبر) تا بهمن (فوریه) بیشتر است.
نشانه های آنفولانزا ناگهانی ظاهر می شوند و این علایم دو روز بعد از عفونت ظاهر می شوند. بیشتر این علایم تا حدود یک هفته بعد از بین می روند، البته سرفه می تواند تا دو هفته ادامه داشته باشد.
اگر در فردی در اثر این بیماری عوارضی ایجاد شود ممکن است زمان بهبودی طولانی تر شود. برای مثال بعضی از این عوارض مثل نارسایی کلیوی می تواند اثرات بلند مدت روی سلامت فرد داشته باشد.
خستگی در برخی افراد می تواند تا یک هفته یا بیشتر پس از بهبودی هم ادامه پیدا کند. در بعضی موارد ممکن است این خستگی و ناخوشی مداوم شود.
به هر حال با توجه به نشانه های بیماری آنفولانزا که پیشتر گفته شد، بیمار شرایط ناخوشایندی را تجربه خواهد کرد. به طور معمول نمی توان گفت آنفولانزا بیماری جدی و خطرناکی است اما برخی از افراد ممکن است عوارض این بیماری را تجربه کنند و حتی جان آن ها به خطر بیفتد.
عوارضی که در اثر بیماری آنفولانزا می توانند ایجاد شوند شامل این موارد هستند:
* کم آبی بدن
* تشدید بیماری های مزمن فرد مثل آسم، دیابت و نارسایی قلب
* عفونت گوش
* سینه پهلوی باکتریایی
* مشکلات سینوس
کسانی که خطر بروز این عوارض در آن ها بیشتر است و یا نشانه های بیماری را با شدت بیشتری تجربه می کنند:
* افراد با سن بیشتر از 65
* زنان باردار
* نوزادان و کودکان
* افراد مبتلا به بیماری قلبی یا عروقی
* مبتلایان به دیابت با بیماری کلیوی
* افرادی که داروهای درمان سرطان استفاده می کنند
* کسانی که مشکلات تنفسی و سینه دارند مثل مبتلایان به آسم یا برونشیت
* اشخاص با سیستم ایمنی ضعیف
* کسانی که داروهای استروئیدی مصرف می کنند
بهتر این است که هر سال در زمان مناسب واکسن آنفولانزا را برای ایمنی از این بیماری تزریق کنید. در حال حاضر دو نوع واکسن آنفولانزا وجود دارد:
1- واکسن تزریقی آنفولانزا
معمولا تزریق این واکسن توسط یک متخصص سلامت و بهداشت با استفاده از سرنگ در بازوی فرد انجام می شود. این نوع واکسن را تمام افراد بالای شش ماه سن چه افراد سالم و چه کسانی که به بیماری مزمن مبتلا هستند، می توانند تزریق کنند.
2- اسپری بینی واکسن آنفلوآنزا
این نوع واکسن هم ویروس های آنفلوآنزای زنده و ضعیف شده را داراست که از ابتلا به بیماری جلوگیری می کند.
در واکسن آنفولانزا ویروس ضعیف شده آنفلوآنزا مانند ویروس آنفلوآنزای A (H1N1)، ویروس آنفلوآنزاH3N2) ) و یک یا دو ویروس آنفلوآنزا B وجود دارد.
البته توجه داشته باشید که ویروس ها به مرور می توانند تغییر کنند و سازگار شوند به همین دلیل دانشمندان هر سال ممکن است محتوای واکسن ها را تنظیم دوباره کنند.
هم چنین پس از دریافت واکسن آنفولانزا تا دو هفته لازم است مراقب خود باشید تا به بیماری در این مدت مبتلا نشوید زیرا برای اثرگذاری واکسن در بدن این مدت نیاز است.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا واکسن آنفولانزا موجب ابتلا به بیماری آنفولانزا نخواهد شد هر چند فردی که واکسن را دریافت می کند ممکن است عوارضی را با شدت ضعیف تر تجربه کنند که پس از چند روز بر طرف می شوند:
* سر درد
* درد عضلانی
* حالت تهوع
* درد، قرمزی و تورم در محل تزریق
اگر فردی پس از تزریق واکسن تنفس دشوار، تورم و کهیر را تجربه کرد بالافاصله بایستی به پزشک مراجعه کند چرا که ممکن است به واکسن آلژی داشته باشد.
کسانی که سابقه واکنش آلرژیک به واکسن داشته اند نباید دوباره از واکسن آنفولانزا استفاده کنند.
افرادی که قبلا به دریافت یک واکسن واکنش آلرژیک نشان داده اند نباید از واکسن آنفلوآنزا استفاده کنند.
زنان باردار بهتر است این واکسن را تزریق کنند تا در دوران بارداری خطری متوجه آن ها نباشد. مقداری از واکسن به جنین هم منتقل می شود و از او هم در برابر بیماری آنفولانزا محافظت خواهد شد.
نوزادان تازه متولد شده نمی توانند واکسن دریافت کنند از این رو لازم است در مراقبت از آن ها حداکثر تلاش خود را داشته باشید.
به این ترتیب با بیماری آنفولانزا، نشانه های بیماری و شیوه های انتقال آن آشنا شدید. پس به خاطر بسپارید که بهترین راه محافظت شما از بیماری آنفولانزا رعایت نکات بهداشتی است.