رنگ سال 2020 و کاربرد آن در دیزاین منزل
چه طور ژله هندوانه درست کنم؟
بیمارستان و زایشگاه جوادالائمه (ع)
شیرخوارگاه حضرت علی اصغر (ع)
بیمارستان مهرگان مشهد
کلینیک دندانپزشکی فارابی مشهد
دکتر زهرا فاضل متخصص پوست ، مو و زیبایی
حمل تخصصی یخچال ساید-اسباب کشی حرفه ای(پارسی بار)
بنیاد دیابت بوعلی
چای نوشیدنی مورد علاقه ما ایرانی هاست. بیشتر ما عادت داریم در طول روز از این نوشیدنی پرطرفدار چندین بار بنوشیم. حتی ممکن است همین الان که در حال خواندن این مطلب هستید لیوان چای تان هم در کنار شما باشد.
با نوشیدن چای فواید زیادی به اندام های مختلف بدن خود می رسانیم. هرچند باید به این نکته هم توجه کنیم که چای هم مانند هر خوراکی دیگری در کنار سودمندی های بسیارش، عوارضی هم دارد. پس بهتر است در نوشیدن چای تعادل را رعایت کنیم.
در ادامه مطلب هم با فواید و هم با عوارض چای برای بدن آشنا می شویم.
بر اساس نتیجه پژوهش ها اگر نوشیدن چای سیاه در کنار خوردن مواد غذایی حاوی ساکارز باشد امکان پایین آوردن قند خون بعد از آن وجود دارد. می توان گفت چنانچه در برنامه روزانه خود نوشیدن چای سیاه را با فاصله مناسب از وعده های غذایی بگنجانید قند خون کنترل می شود و احتمال ابتلا به دیابت نوع دو نیز کاهش می یابد.
چای سبز با مقاوم کردن بدن ما در مقابل اثرات اضطراب، ریسک ابتلا به آلزایمر را کم می کند. در حقیقت در چای سبز ترکیباتی به نام پلی فنول ها وجود دارد که سلول ها را از صدمه دیدن حفاظت می کند.
اگر به دنبال خواب خوب هستید، از غلت زدن در خواب خسته شده اید می توانید شب ها نوشیدن یک فنجان چای را پیش از خواب امتحان کنید. نتایج تحقیقات نشان داده اند کسانی که به بی خوابی از نوع خفیف تا متوسط مبتلا هستند می توانند با نوشیدن چای کیفیت خواب و زندگی خود را بهبود بخشند. با نوشیدن چای های درمانی منطقه ی آسیای شرقی، می توانید به خواب بهتر خود کمک کنید.
چای به علت بهره مندی از خواص ضد التهابی عروق خونی را پاکسازی می نماید، در این صورت قلب فشار کمتری را تحمل می کند. هم چنین کاتچین موجود در چای، با کاهش التهاب، جلوی تشکیل پلاک در شریان های حیاتی بدن را می گیرد. برخی از پزشکان معتقدند می توان با نوشیدن روزانه تا 3 فنجان از فواید چای سیاه برای قلب بهره برد.
یکی دیگر از فواید نوشیدن چای، کاهش احتمال ابتلا به سرطان پوست است. البته در این مورد چگونگی آماده سازی چای و مدت زمان دم کشیدن آن، تأثیرات متفاوتی خواهد داشت. برای مثال چای سیاه داغ برای کارسینوم سلول-سنگفرشی، یکی از انواع سرطان پوست مفید است. در این مورد به خصوص از خواص چای بر پایه نتایج تحقیقات، چای داغ مفیدتر از چای سرد است.
به گفته محققان آنتی اکسیدان ها و عناصر موجود در چای می توانند احتمال بروز برخی از سرطان ها مانند سرطان پروستات، پستان، ریه و پوست را کاهش دهد. افزون بر این چای های گوناگون تاثیرات متفاوتی بر سرطان های مختلف دارند.
کافئین موجود در چای، سرعت سوخت و ساز و چربی سوزی را در بدن بیشتر می کند و در حقیقت این فرآیند را به 100 کالری در روز می رساند. پزشکان معتقدند نباید میزان مصرف روزانه کافئین از 300 تا 400 میلی گرم بیشتر باشد. بنابراین نباید در مصرف کافئین زیاده روی کرد. بهتر است بدانید که یک فنجان چای سبز نزدیک به 40 میلی گرم کافئین در خود دارد.
کافئین موجود در چای هم می تواند به افزایش سوخت و ساز بدن کمک کند و هم توجه و هوشیاری را افزایش دهد. اسید آمینه ای به نام تیانین به جز نوعی قارچ خوراکی به نام (Bay bolete) تنها در چای وجود دارد. به احتمال زیاد این ماده با آرامش بخشیدن به مغز، توجه را افزایش می دهد و هر زمان که به تمرکز نیاز باشد، آن را فعال می کند. اگر احساس کردید که به قدر کافی تمرکز ندارید، می توانید پیش از شروع به کار یک فنجان چای گرم بنوشید.
تحقیقات نشان داده اند نوشیدن روزانه چای سبز به دلیل خواص ضد باکتری می تواند با از بین بردن باکتری های عامل پوسیدگی دندان، از شدت پوسیدگی های دندانی بکاهد. درست است با نوشیدن هر روز چای دندان ها تحت فشار قرار می گیرند اما ارزش فواید آن را دارد.
گفتیم که در چای ماده ای به نام کاتچین وجود دارد که این ماده باعث تداخل در برخی داروها مثل داروهای مخصوص قلب و فشار خون شود. بنابراین با وجود خواص بسیار چای بهتر است در صورتی که دارو مصرف می کنید در مورد نوشیدن روزانه ی چای با پزشک خود مشورت کنید.
کاتچینِ چای نه تنها در اثر گذاری برخی داروها اشکال ایجاد می کند بلکه در جذب آهن هم اختلال ایجاد می کند. کسانی که دچار کم خونی و کمبود آهن هستند نباید چای را به میزان زیاد مصرف کنند. در واقع هر چقدر هم که غذاهای حاوی آهن مصرف کنید در صورت هم زمانی با مصرف چای و یا نوشیدن چای به مقدار زیاد، آهن غذاها جذب نخواهد شد و کم خونی به وجود می آید. به ویژه این مسئله در مورد کودکان، زنان باردار و افرادی که سابقه ی بیماری کلیوی دارند اهمیت پیدا می کند.
اگر میزان مصرف چای در شما زیاد باشد احتمال خونریزی در اثر خراش کوچک و یا ضربه بیشتر می شود. در نتیجه این اتفاق، بدن شما مستعد کبودی خواهد بود. به همین دلیل پزشکان به بیماران توصیه می کنند، از 2 تا 3 هفته قبل از عمل جراحی، مصرف چای را کنار بگذارند.
در مورد مقدار مصرف روزانه چای، نظرات متفاوتی وجود دارد و تحقیقات نتایج متفاوتی را نشان می دهد. در اصل باید بدون زیاده روی در مصرف کافئین بتوانیم از فواید چای بهره مند شویم. توصیه برخی از پزشکان برای بهره مندی از خواص بسیار چای سبز، نوشیدن 3 تا 5 فنجان از آن است.
بهتر است به جای چای های کیسه ای و آماده، خودتان چای دم کنید. به علاوه در برخی انواع چای برای طعم دار کردن آن ها از شیرین کننده های مصنوعی و مواد نگه دارنده استفاده می شود که ضررهای خاص خود را دارند. نکته دیگر این که هر چه برگ های چای بیشتر فرآوری شده باشد، میزان تاثیرگذاری کاتچین موجود در چای کمتر می شود. از این رو در میان چای های مختلف، چای سبز بیشترین فایده را برای سلامتی دارد چرا که به مقدار کمی فرآوری روی برگ های آن انجام می شود.
چای یکی از سالم ترین نوشیدنی هاست و نوشیدن آن به افراد بزرگسالی که از سلامت جسمی برخوردارند، توصیه می شود. می توان گفت کسانی که به طور مرتب چای سبز می نوشند سالم تر از کسانی هستند که این عادت را ندارند. باید توجه داشت که از این نوشیدنی سالم در حد کافی استفاده باید کرد و زیاده روی در مصرف آن با زیان همراه خواهد بود.
منبع: توریسم آنلاین