معجزه چاقی طبیعی صورت
رنگ سال 2020 و کاربرد آن در دیزاین منزل
بیمارستان و زایشگاه جوادالائمه (ع)
شیرخوارگاه حضرت علی اصغر (ع)
بیمارستان مهرگان مشهد
کلینیک دندانپزشکی فارابی مشهد
دکتر زهرا فاضل متخصص پوست ، مو و زیبایی
معماری منظر تک باغ
کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی مینوسا
زردچوبه یکی از پرکاربردترین ادویه ها برای آشپزی در میان کشورهای مختلف آسیایی به خصوص هندوستان می باشد. در کنار این، زردچوبه به علت خواص بسیار برای سلامت بدن هم مشهور است.
نوشیدن چای زردچوبه زنجبیل روشی ساده برای افزودن این ماده غذایی مفید به روتین زندگی روزانه محسوب می شود.
برای تهیه چای زنجبیل زردچوبه باید ریشه تازه زنجبیل و ریشه تازه زردچوبه را در آب داغ دم کنید.
هم زردچوبه و هم زنجبیل ارزش غذایی و دارویی بسیاری دارند و می توان آن ها را به تنهایی استفاده کرد. پس از اینکه پژوهشگران به فواید و مضرات آن ها پی بردند روز به روز استفاده از زنجبیل و زردچوبه بیشتر و بیشتر شد.
اگر به دنبال یک نوشیدنی سالم، بدون کافئین و کم کالری هستید چای زنجبیل زردچوبه انتخاب خوبی است. این نوشیدنی فواید دارویی خود را مدیون مواد تشکیل دهنده خود یعنی خوراکی های زیر است:
زنجبیل: در زنجبیل ماده ای فعال به نام جینجرول وجود دارد که این ماده خواص ضد تهوع، ضد التهاب و ضد سرطان داراست.
زردچوبه: ریشه زردچوبه دارای ترکیبات زیست فعال به نام کورکومین است که ضد التهاب و آنتی اکسیدانی بودن ویژگی آن است. چنانچه تهیه ریشه زردچوبه تازه برایتان مقدور نیست می توانید از پودر زردچوبه طبیعی استفاده کنید.
عسل: در عسل به میزان زیادی آنتی اکسیدان وجود دارد که این عامل فشار خون و کلسترول را کاهش می دهد.
آبلیمو: آبلیموی تازه مقدار زیادی ویتامین C دارد که این آنتی اکسیدان قوی سیستم ایمنی را قوی کرده و به سلامت پوست کمک می کند.
فلفل سیاه: اگر مقدار کمی فلفل سیاه به این نوشیدنی اضافه کنید می توانید به رفع انسداد سینوس ها و تنظیم دستگاه گوارش خود کمک کنید.
برخی از فواید چای زنجبیل زردچوبه به شرح زیر است:
اگر سیستم ایمنی بدنتان ضعیف است به این معنی که به راحتی بیمار می شوید این چای برای شما بسیار مفید است چراکه خواص ضد میکروبی، ضد باکتری، ضد قارچ و ضدعفونی کننده ای چای زنجبیل زردچوبه به تقویت سیستم ایمنی بدن انسان کمک زیادی می کند. این چای هم برای درمان سرفه، سرماخوردگی و احتقان و هم برای بهبودی سریع و از بین بردن عفونت های زمینه ای مفید می باشد.
بهتر است بدانید که یکی از عوامل مهم رسوب پلاک در سرخرگ ها و رگ های خونی کلسترول بد (LDL) خون می باشد که این شرایط خطر آترواسکلروز (تصلب شرایین) را بیشتر نموده و در نهایت خطر حملات قلبی و سکته های مغزی را افزایش می دهد. بر پایه تحقیق های صورت گرفته عصاره های زنجبیل و زردچوبه باعث کاهش سطوح کلسترول، و در درجه اول کلسترول بد می شوند.
پژوهشی در نشریه the British Journal of Nutrition منتشر شد و نشان داد که زنجبیل و زردچوبه می توانند قند خون را تنظیم کنند و اگر در کنار هم مصرف شوند خیلی بهتر می توانند علائم دیابت را مدیریت کنند. این چای می تواند با کنترل سطوح گلوکز و انسولین، از افزایش و افت ناگهانی و خطرناک قند خون که مسئله ای بسیار مهم برای مبتلایان به دیابت است، پیشگیری کند.
به جای مصرف انواع مسکن های شیمیایی می توان به این نوشیدنی روی آورد چراکه هر دو ماده فعال موجود در چای زنجبیل زردچوبه یعنی کورکومین و جینجرول دارای خواص ضد درد هستند. هم چنین این چای خواص ضد التهابی هم دارد در نتیجه می توان به کمک آن درد مفاصل و ناراحتی های دیگر در ماهیچه ها و بافت های بدن را تسکین داد. تحقیقات نشان می دهد زردچوبه در تسکین درد مفاصل مرتبط با آرتریت موثر عمل می کند.
طبق مطالعات انجام شده زنجبیل خاصیت تقویت کنندگی دارد و افزون بر این آنتی اکسیدان های منحصربه فرد این چای فعالیت عصبی، افزایش تمرکز و کاهش رسوب پلاک بتا-آمیلوئید را که می تواند به بیماری آلزایمر و زوال عقل منجر شود، تحریک می کند.
در کنار این ها خاصیت ضد التهابی زنجبیل باعث کاهش استرس اکسیداتیو می گردد. استرس اکسیداتیو می تواند خطر ابتلا به بیماری های مزمن را افزایش دهد.
همان طور که گفته شد زنجبیل خاصیت ضد التهابی قوی دارد که این امر به بهبود شرایط معده، کاهش حالت تهوع و تقویت گوارش سالم کمک می کند. زنجبیل با تحریک حرکت پریستالتیک، کرامپ و نفخ را کاهش می دهد که سبب از بین بردن علائم یبوست نیز می شود. از دیگر خواص چای زنجبیل زردچوبه برای دستگاه گوارش، بهبود سندرم روده تحریک پذیر، کولیت زخمی، بیماری بازگشت اسید معده به مری، و حتی زخم های معده را می توان نام برد.
در بیشتر اوقات از زردچوبه برای درمان شرایط پوستی، به ویژه آکنه و مشکلات التهابی، مانند سوریازیس و اگزما استفاده می شود. در زنجبیل هم ترکیب جینجرول یک ضد باکتری و آنتی اکسیدانی عالی است که محافظ پوست در برابر عفونت است و همچنین به رشد سلول های جدید و پیشگیری از بروز نشانه های پیری، مانند چین و چروک ها و لکه ها کمک می کند.
برای تهیه چای زنجبیل زردچوبه می توانید از راهنمای زیر پیروی کنید:
* یک فنجان آب
* یک قاشق چای خوری زنجبیل رنده شده
* یک یا دو قاشق چایخوری زردچوبه رنده شده یا پودر زردچوبه طبیعی
* یک قاشق چای خوری عسل
* یک قاشق چای خوری آبلیمو
* یک قاشق چای خوری فلفل سیاه
طرز تهیه:
ابتدا زنجبیل و زردچوبه رنده شده را به آب جوش اضافه کرده و سپس به مدت 10 تا 15 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. چنانچه می خواهید عطر و طعم چای خیلی قوی نباشد، زمان کمتری را برای دم کشیدن اختصاص دهید.
چای را از یک صافی عبور داده و عسل، آبلیمو و فلفل سیاه را به آن اضافه کرده و مواد را با هم ترکیب کنید.
* ماده فعال موجود در فلفل سیاه به نام پایپرین، فراهمی زیستی (Bioavailability) زردچوبه را بیشتر می کند، به این معنی که اگر می خواهید از اثر کامل کورکومین بهرهمند شوید، زردچوبه را با فلفل سیاه ترکیب کنید.
* اضافه کردن عسل و آبلیمو به منظور بهبود عطر و طعم چای است.
با توجه به اینکه این چای بسیار قوی است، روزانه نوشیدن یک فنجان از آن برای بهرهمندی از فوایدش، کفایت می کند. توجه کنید که مصرف بیشتر آن خطرناک بوده و می تواند خطر بروز برخی عوارض جانبی را افزایش دهد.
عوارض جانبی چای زنجبیل زردچوبه بیشتر به علت مصرف بیش از حد آن ناشی می شود و شامل مشکلات گوارشی است. در کنار این، مواردی مانند بارداری، تداخلات دارویی و آلرژی های فردی می توانند عوارضی را به وجود آورند.
پریشانی دستگاه گوارش: نوشیدن بیش از حد چای زنجبیل زردچوبه ناراحتی معده، نفخ، و کرامپ را به دنبال دارد. با نوشیدن یک فنجان در روز از این چای، بدن خود را از فوایدش بهره مند ساخته اید.
بارداری: به علت اینکه بسیاری از کارشناسان آثار دارویی قوی را برای زنان باردار و مادرانی که به فرزند خود شیر می دهند، مناسب نمی بینند، بنابراین بهتر است این اشخاص از مصرف این چای گیاهی پرهیز کنند.
تداخلات دارویی: چای زنجبیل زردچوبه خاصیت تنظیم کنندگی قند خون و کاهنده فشار خون را داراست از این جهت مبتلایان به دیابت یا فشار خون بالا که برای کنترل بیماری خود دارو مصرف می کنند، باید قبل از نوشیدن این چای با پزشک خود مشورت کنند چرا که ممکن است موجب افت قند و فشار خون به سطوحی خطرناک شود. افزون بر این، این چای دارای خواص ضد لخته شدن خون است، بنابراین احتمالا با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل ایجاد کند، پس در این شرایط نیز پیش از مصرف این چای با پزشک خود مشورت نمایید.
واکنش های آلرژیک: برخی از افراد به زنجبیل و زردچوبه آلرژی دارند که به شکل تحریک پوست، سردرد، حالت تهوع، سرگیجه، تورم زبان، لب ها یا گلو، و واکنش های آلرژیک دیگر خود را نشان می دهد.
شرایط پزشکی: کسانی که سابقه ابتلا به مشکلات کیسه صفرا یا سنگ کلیه را دارند، چای زنجبیل زردچوبه با بالابردن سطوح اسید اوریک در خون می تواند شرایط را تشدید کند.
منبع: عصر ایران